Svensk folkmusik

Home / Sara Parkman – fioler, hucklen och aktivism

Sara Parkman – fioler, hucklen och aktivism

sara-parkman2I föreställningen Fäboland grottar hon ned sig i musiken som skapades av kvinnor vid fäbodarna. Nu är fiolspelaren och sångerskan Sara Parkman aktuell med sitt debutalbum. Adrian Hörnquist har pratat med henne om tanter i hucklen och folkmusik som dialekt.

——————————————————del 1——————————————————

I ett youtubeklipp från 1977 och tv-programmet Nygammalt uppträder några spelmän ur Orsa Spelmanslag. Klädda i folkdräkter och med fioler i händerna intervjuas de av programledaren Bosse Larsson. »Ni är så rysligt fina och ni har, är det ›förskinn‹ man kallar det där?«, undrar Bosse och pekar på de bruna förklädena i skinn som musikerna har på sig. »Näej, det heter ›skimpa‹ det här«, svarar spelmannen Per Moraeus på dalmål.

De fyra spelmännen fattar sedan fiolerna och framför en gånglåt efter en soldat med namnet Bäck. Melodin är glad och svängig, spelmännen gungar mjukt i takt till musiken och deras knätofsar slänger fram och tillbaka. Det är ren spelglädje och samtidigt sinnebilden av svensk folkmusik. Fyra fiolspelande män från Dalarna som spelar muntert och tryggt. Som förkroppsligar en genre där folkdans och hembygdsgårdar är symboler för en slags urtypisk svensk landsbygdstradition. En kultur som i Nygammalt fick samsas sida vid sida med populärmusik och humor i ett tv-program som var Sveriges populäraste under 70- och 80-talet.

September 2016. Jag pratar med Sara Parkman på skype. Hon befinner sig på ett hotellrum i Ljusdal inför premiären av Fäboland som ska ut på turné i landet med Riksteatern. Det är en föreställning om de kvinnor som arbetade med boskapen vid fäbodvallarna och som skapade sitt eget soundtrack till arbetet. En musik som är sprungen ur ett matriarkat och som haft en undanskymd plats i musikböcker och historieskrivningen. Nu lyfts den fram och får efterlängtat ljus i Sara Parkmans berättelse. Sara har skrivit texten och även musiken som hon komponerat ihop med kollegorna Samantha Ohlanders och Hampus Norén.

Hon är folkmusiker, nörd och aktivist i en och samma röst. En representant för den svenska folkmusiken i dag. Å ena sidan betonar hon vikten av tradition å den andra skiter hon i genregränser och rör sig obehindrat mellan olika konstformer. Som en nyfiken upptäcktsresande som vill lära sig mer genom att spela och stöta och blöta sitt kreativa sinnelag mot andras.

Sara Parkman har gått på Malungs folkhögskola, Musikkonservatoriet i Falun och är utbildad vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. Hon har spelat en hel del med Samantha Ohlanders. Duon har gjort det till sitt signum att förena feminism och antinationalism med folkmusik, inte sällan med en humoristisk udd. Under det senaste året har Sara Parkman släppt singlarna »E4 N«, »Fält« och »Itke Itke«. Melodierna är råa och går in i benmärgen samtidigt som musiken vilar på en varm puls. Det går att se musiken utifrån en tillknäppt och förhårdnad politisk tid om man så vill. Men det behövs inte. Den står på egna ben och har en klangvärld som skiner starkare än så. Alla tre låtar finns med på Sara Parkmans Skog, debutalbumet som släpps den 17 oktober.

Kallar du dig själv för folkmusiker?
– Ja, det gör jag. Jag kommer från en bakgrund med kyrkomusik men efter gymnasiet började jag plugga folkmusik så det blev min skolning. Folkmusiken – dess klanger, hur en sjunger och tänker kring melodier och vilka knep en har – är mitt språk som jag kan använda oavsett vilken värld jag är i. Svensk folkmusik är mycket av en egen sfär och subkultur som jag går in och ut ur. Socialt var jag mycket mer inne i den förut, jag åkte på stämmor och gick på fester. Nu är jag äldre och rör mig mer i andra kretsar.

 

”Det är något i tonerna och hur de förhåller sig till varandra som jag inte kan förklara”

 

Albumet Sara Parkmans Skog är elektronisk och dramatisk popmusik med inslag av renodlad folkmusik. Varför blev det dom här stilarna?
– Jag tänker att musik är mitt språk och folkmusik är min dialekt. När jag skapar musik förändras språket och melodin i relation till de jag pratar med. Därför är det musikaliska samtalet hela tiden en produkt av min omgivning. Jag har aldrig tänkt att »nu ska jag blanda stilar«, utan jag och Hampus (Norén, medmusiker, reds anm.) har gjort musik som vi tycker om. Det ska vara spretigt och sitta ihop. Som ett lapptäcke.

– Skivan är som en urskog där olika arter får existera utan att de hotas av att huggas ner eller bli bortplockade.

Du sjunger på svenska men här och var kan jag höra en mer utpräglad norrländsk dialekt och låttitlar som »Itke Itke«. Vad är det för dialekt och vilken betydelse har den för dig?

– Det är någon typ av ångermanländska. Dialekter är spännande både ur ett musikaliskt, kulturellt och klassmässigt perspektiv. Min farmor kommer från västra Jämtland och pratar ingen dialekt över huvud taget. Hon är uppfostrad med att det inte var fint. Samtidigt pratar jag ibland medvetet med dialekt för att jag känner mig trygg i det.

– »Itke itke« är finska och betyder »gråt«. Låten fick heta det för att jag tycker att itke är ett så vackert ord.

Sara Parkman kommer från en kristen familj där musiken varit viktig. Hennes pappa är präst, fastern musiklärare och alla i familjen har sjungit i kör. Hon är uppvuxen med den kyrkliga musiken, körsång och lärde sig läsa noter i psalmboken.

Vad fångades du av i folkmusiken?
– Det kändes i magen. Det är något i tonerna och hur de förhåller sig till varandra som jag inte kan förklara. Det är något som finns väldigt tydligt i vallåtsmusiken och som också finns återspeglat i polskor som jag blev starkt berörd av. Av klanger. Det är något fysiskt. Så kan jag känna inför annan musik också, som viss typ av kyrklig musik som kan få mig att smälla av.

När Sara Parkman är involverad i scenkonst, konst eller politiska sfärer så är det oftast som folkmusiker. Hon har jobbat mycket i Ställberg i Bergslagen i ett konstprojekt tillsammans med en arkitekt, snickare, koreograf och poet.

– Då har jag använt verktyg, både socialt och musikaliskt, från folkmusiken. Det är min verktygslåda.

Att prata med Sara Parkman är som att föra ett samtal med ett levande lexikon. Hon sprutar ur sig fakta och kopplingar till såväl musik- som kulturhistoria. Hon beskriver folkmusikens geografiska uppdelning i Sverige ur ett musikteoretiskt perspektiv (»västra Sverige är triolunderdelat och östra Sverige är sextondelsunderdelat«). Hon härmar lockrop som vallkullorna vid fäbodarna använde för att kalla på korna. Och hon berättar att bakgrunden tillFäboland är att hon vill jobba feministiskt och queert med musik.

I föreställningen berättar ni er version av fäbodkulturen som går på tvärs mot den i historieskrivningen. Hur lyder den?
– Historieskrivningen är – surprise – skriven utifrån ett manligt perspektiv. Männen har lyfts fram som de stora folkmusikerna. Men när man vet att fäbodarna, åtminstone sedan 1500-talet, har varit ett matriarkat där man också använt musik innebär det att den svenska folkmusiken inte är skapad av enbart män.

Fäboden var en plats där främst kvinnor vistades på sommaren och arbetade. Då använde kvinnorna musiken som ett verktyg för kommunikation. De ropade högt, kulade och gjorde lockrop. Det är en unik musiktradition inom den svenska folkmusiken och något annat än den historia man läser om i musikböcker. Där är det främst män som lyfts fram som kompositörer. Men på fäboden improviserade och komponerade kvinnorna i stunden då de kulade tills korna kom hem.

– Musiken i sig är vacker och mäktig, den är uppbyggd på att det är ett samtal. Det är inte pulsbaserad musik utan mer fraser. Det är lite high chaparral men på ett fantastiskt sätt. Det är ganska punkig musik.

Matriarkatet i Fäboland är en plats där andra regler råder, där jag äger min kropp och får vara både subjekt och objekt, berättar Sara Parkman. Där systerskap mellan olika generationer är bärande. I fäboden var det kvinnor som hade makten eftersom det var dom som satt inne på kunskapen om hur platsen skulle förvaltas. Tanter i hucklen stod längst upp på näringspyramiden och männen kom enbart och hälsade på under helger.

– Små glimtar av sådana här platser kan ibland skönjas på badhusen och i omklädningsrummen. Där kan olika kvinnokroppar få vandra omkring fritt utan vare sig en manlig eller kommersiell blick. Det tycker jag om.

——————————————————del 2——————————————————

Jag lyssnar på Varjehanda folkmusik. Det är ett samlingsalbum som ingår i serien Musica Sveciae: Folk Music In Sweden och är utgiven på Caprice Records. Många av inspelningarna är från början av 1940-talet och är gjorda på »fältet«, på fäbodvallar eller hemma hos sångare och musiker. Det är lockrop, ramsor och dansmusik. Musiken är intim och har en slags oborstad och spontan äkthet över sig. Det är utövare som sjunger och spelar för sitt höga nöjes skull. Eller för att ackompanjera arbete och vardag.

Flera av sångerna på Varjehanda folkmusik har titlar efter en trolig upphovsman, som »Slängpolska efter Byss-Kalle«. Eller anspelar sångtitlarna på en plats, som »Beväringsmarsch från Leksand«. Just platsen är något som har format svensk folkmusik och mångfalden av de olika traditioner som ingår i den. Att kunna säga vilken regional och lokal särart en tillhör.

Men det kan också vara exkluderande.

Sara Parkman kommer från Härnasöndstrakten. Under sin uppväxt bodde hon med sin familj i Rättvik under några år, en ort med en stark folkmusiktradition. När hon gick i Kulturskolan fanns det möjlighet att vara med i Vikarbyns Lilla Spelmanslag. Men Sara kände sig inte välkommen där. För henne var det uppenbart att hon inte var »Rättvikare«.

– Jag upplevde att allt det där med att bära folkdräkt var något man gjorde om man kom från Rättvik. Och det gjorde inte jag.

När Sara Parkman flyttade tillbaka till Härnösand fann hon en ny ingång till folkmusiken genom proggen. Hon hittade samlingsskivan »Progg Hits« på biblioteket. Hon såg Lukas Moodyssons film Tillsammans och tyckte soundtracket var fint. Hon upptäckte band som var influerade av folkmusik, som Kebnekajse och Träd, Gräs och Stenar. Och hon åkte till festivalen Urkult i Näsåker i Ångermanland där artisterna i stort sett var uteslutande från folk- och världsmusikscenen.

Platsen var inte avgörande för att Sara Parkman skulle upptäcka folkmusiken. Men den har en viss betydelse för henne när hon spelar i dag.

– Platsen är viktig men av den anledningen att det handlar om relationer till andra människor som utövar en kultur. Jag tycker väldigt mycket om låtar från Ångermanland därför att jag har fått lära mig dem av Anders Eriksson (riksspelman och musiklärare, reds anm.). Han bor i Gottne utanför Örnsköldsvik och jag har varit hemma hos honom och spelat och druckit kaffe.

– Det handlar inte om att jag kommer från den delen av landet och att det är därför som låtarna känns. Det finns ingen ångermanländsk »essens« i dom. Utan det handlar om att jag har lärt mig musiken genom att spela tillsammans med andra.

”Det finns definitivt ett inbyggt klassförakt i relationen mellan folkmusik och konstmusik. Folkmusik anses inte ha samma kvalitet och komplexitet som västerländsk konstmusik.”

Frågor om härkomst och geografiskt ursprung är nägot som återkommer i folkmusik på ett annat sätt än inom pop, metal eller elektronisk musik. Sara Parkman menar att det handlar om att folkmusiken strävar efter att vara äkta och att det är ett ok för genren. Det kommer från 1800-talet och nationalromantiken då begreppet »folkmusik« myntades. Folkmusik var något som blev synonymt med folket. Det skulle representera landet och vara det autentiska.

– Jag tror att det inom folkmusiken finns en ovanligt stark tilltro till det autentiska jämfört med andra genrer. Hiphopen har det också. En rappare är väldigt mycket en bärare av sin historia. Som Adam Tensta och The Latin Kings, eller Maxida Märak som är Sápmi. Det kanske handlar om att man ska föra fram en marginaliserad berättelse?

Tycker du att folkmusiken i Sverige är marginaliserad?

– Det är ingen konstig eller svår musik. Den är sjukt tillgänglig jämfört med klassisk musik, både ekonomiskt och var den går att ta del av. Men det finns definitivt ett inbyggt klassförakt i relationen mellan folkmusik och konstmusik. Det var tydligt när jag gick på Musikhögskolan. Folkmusik anses inte ha samma kvalitet och komplexitet som västerländsk konstmusik. Det påverkar i sin tur fördelningen av bidrag mellan de olika genrerna.

– Jag tror att positionen att vara lite underdog är bra för folkmusiken, även om det är slitigt ekonomiskt. Det gör att folk måste vara jävligt nytänkande och hela tiden skapa sina egna förutsättningar. Och det är ofta en källa till kreativitet.

2010 var Sara Parkman med och startade Folkmusiker mot Främlingsfientlighet. Det är ett nätverk av spelmän, folkdansare, arrangörer och forskare som gått ihop för att arbeta för att svensk folkkultur inte ska låsas fast i nationalism och trångsynthet. Sara berättar att uppslutningen har varit stor från hela landet. Det har gjorts »spelmän mot rasism«-knappar, hållits manifestationer och skrivits debattartiklar. Många spelmanslag har också bjudit in folk från asylboenden som har kommit till Sverige och har en bakgrund som musiker. 2015 fick nätverket ta emot årets hederspris på Folk- och världsmusikgalan.   

– Det har också skapat en massa utrymme att få prata om folkmusik och dess relation till nationalism. Det har varit viktigt för folkmusikrörelsen i Sverige för det finns skelett i garderoben. Det har funnits ganska mycket uttryck för rasism. Att det har diskuterats i ett större sammanhang har gjort att media inte kan säga att folkmusikrörelsen är nationalistisk. Det har varit ganska tydligt att vi har tagit avstånd från det.

Så det har blivit lättare att formulera sig trots den tråkiga politiska utvecklingen?

– Ja, det tycker jag. Alla samtal är bra. Det har växt fram ett gemensamt kunskapsförmedlande i det här. Jag upplever att folk har lärt sig att argumentera mot dumheter. Sedan har Sverigedemokraterna lika stor rätt att använda folkmusik som jag, det är ingen som »äger« folkmusiken. De får göra vad de vill med musiken så länge jag får göra vad jag vill med den.

Har du fått någon kritik eller något hat riktat mot dig för ditt engagemang?  

– Lite grann. Det var värst de första åren. Då fick jag några vykort skickade till mig för att jag var med i Kulturnyheterna på SVT och pratade om det. Det lades upp någon youtubelänk på Avpixlat. Men det var inte mycket, inte i relation till vad andra personer har fått ta emot.

Vi pratar om den stilmässiga utvecklingen inom svensk folkmusik från 1980-talet och framåt. Och om det går att skönja en ny våg inom folkmusiken i dag (»På ett sätt upplever jag att det finns ett intresse. Jag får spela väldigt mycket och andra kompisar är ute och spelar mycket«.)

Jag frågar Sara om det finns några beståndsdelar i svensk folkmusik som man inte kan ta bort för att det fortfarande ska vara folkmusik?

– Det är lite som med språk. Jag skulle inte kunna svara på vilka beståndsdelar man inte kan plocka bort för att det inte längre ska låta som ångermanländska. Men jag vet precis hur dialekten låter. Det är något som ligger ganska djupt. Om en klassiskt skolad musiker spelar en polska så hör jag det direkt. Jag ser hur den håller i stråken och hör hur den tar en ton. Även om det är en svinduktig musiker så hör jag att det är en person som inte kan folkmusik eftersom den inte har det i kroppen. Jag tror att det handlar om att kunna fraseringen och hur rytmen går. Det är som en helhet och kroppshållning.